Werknemers tipkaart 1: Alarminstructie

Wat moet je doen als je onwel wordt, rook opmerkt of een vreemde geur waarneemt? Wat doe je als een collega onwel wordt? Hoe kan je hierop reageren? In deze tipkaart lees je wat je moet doen tijdens een alarmerende situatie.

Werknemers tipkaart 2: Gassen en lading

Gevaarlijke gassen in zeecontainers worden soms bewust gebruikt. Daarnaast komen er ook onopzettelijk toxische gassen vrij uit de producten, het verpakkingsmateriaal of door chemische processen tijdens het vervoer. In deze tipkaart vind je ook een overzicht van veel voorkomende gassen.

Werknemers tipkaart 3: Risicoprofiel zeecontainer (stroom)

Preventief kan je een risicoprofiel van de zeecontainerstroom opmaken. Daardoor krijg je een scherp beeld van de containers waarmee het bedrijf te maken heeft en de mogelijke risico’s die eraan verbonden zijn. Een risicoprofiel maak je op met behulp van een registratieformulier.

Werknemers tipkaart 4: Ventileren van zeecontainers

Een zeecontainer kan je op twee manieren ventileren: een natuurlijke of geforceerde ventilatie. Daarna voer je een gasmeting uit. Kunnen de deuren van de zeecontainer geopend worden? Wie de deuren opent, moet altijd op de hoogte zijn van de meetresultaten en draagt de nodige beschermingsmiddelen.

Werknemers tipkaart 5: Werknemerscontrole

Deze tipkaart bevat een controlelijst. Deze lijst geeft aan welke items zeker gecheckt moeten worden. Let wel: een container betreed je pas als hij is vrijgegeven om te openen en/of te betreden.